לא רבים המקרים בהם כיכר מהווה אטרקציה תיירותית. אך כשמדובר בכיכר כמו כיכר החירות בטביליסי, אכן שווה בהחלט לעבור בכיכר ולהתרשם. לא מדובר בכיכר כמו שאנחנו רגילים לדמיין. לא מבחינת הגודל, ובוודאי לא מבחינת ההיסטוריה שמאחורי הכיכר. אם הגעתם לטביליסי, לא מומלץ להחמיץ את ההזדמנות. כל מה שצריך לדעת לפני ביקור בכיכר החירות בטביליסי.
כיכר החירות - Plaza de la Libertad (Freedom Square)
אחד המקומות החשובים ביותר, העתיקים ביותר והפופולרים בעיר טביליסי, הוא כיכר החירות. לאורך כל ההיסטוריה של העיר, זה היה המקום בו התרחשו כל המאורעות החשובים. כיכר העיר היה בעבר המקום בו נואמים המנהיגים, מתקיימים הטקסים הפומביים ומתקיים מסחר ללא הפסקה. המקום שינה את שמו ואפילו את מיקומו פעמים רבות במהלך השנים, אך תמיד היווה את ליבה הפועם של העיר.
סיורים חינם? כיכר החירות זה המקום
העיר טביליסי ידועה בארכיטקטורה ובנוף האורבני המרתק והמיוחד. החל מהעיר העתיקה, דרך הפארקים המרהיבים, דרך אין סוף מבנים היסטוריים עוצרי נשימה. סיורים מודרכים הם באופן בלתי מפתיע הדרך הפופולרית ביותר בקרב התיירים לביקור מעניין והכרת העיר. כיכר החירות משמשת נקודת יציאה לרבים מן הסיורים הנ"ל. זאת בשל מיקומה המרכזי ביותר, כמו גם העובדה שהכיכר פשוט עצום ומאפשר התארגנות של קבוצות. כמו במקומות רבים בעולם, ההדרכה עצמה על ידי המדריך היא ללא תשלום. כמובן שמקובל להשאיר טיפ בסוף הסיור.
קצת על ההיסטוריה של כיכר החירות בטביליסי
שם הכיכר שונה עם השנים מספר רב של פעמים עד שנקבע השם שאנחנו מכירים כיום, כיכר החירות. בעבר היו לכיכר שמות שונים, אשר לרוב העידו על הפעילות אשר התבצעה בכיכר, לדוגמא – כאשר היה בכיכר סחר ענף של גזעי עץ, הוסב שם הכיכר לאחד מהזנים הפופולרים שנמכרו בו.
לכל אורך ההיסטוריה נותר המקום הזה חשוב ביותר, ועד היום מתקיימים בו טקסים ממלכתיים ואירועים חשובים רבים. השטח של הכיכר פשוט עצום, בגודל של מספר מגרשי כדורגל. תנועת המכוניות בו מיוחדת ואיננה אופיינית לאירופה המערבית. על כן, עם כמה שמומלץ לבקר בכיכר החירות, נהיגה היא כבר סיפור שונה לחלוטין.
בלי עבר אין עתיד. כיכר החירות בטביליסי
באופן כללי הייחוד של הכיכר נובע בראש ובראשונה מהערך ההיסטורי הגבוה, הסיפורים שמאחורי הכיכר והאירועים הזכורים אשר התקיימו בו. כיום נותרו בעיקר הזכרונות וההיסטוריה, אשר זכר אליהם ניתן למצוא בכל פינת רחוב בעיר.
כל חלק מספר סיפור. כיכר החירות בטביליסי
את הכיכר ניתן לחלק באופן תיאורטי על פי הצדדים השונים. כל הצד הדרומי משויך ומנוהל על ידי עיריית טביליסי והמוסדות שלה. זה כולל את מגדל השעון. הדבר השפיע באופן ישיר על הסגנון הארכיטקטוני בחלק זה של הכיכר וניתן לזהות בקלות את ההבדלים משאר החלקים. בין השאר נבנתה שם תחנת המשטרה הגדולה ביותר נכון לאותן השנים.
הבניינים אשר נמצאים בחלק המערבי של הכיכר, נהרסו כמעט לחלוטין בעת מלחמת האזרחים של טביליסי בשנים 1991-1992. אחד מהם היה מלון "קאווקאז" המפורסם ולצידו נהרס גם מלון "אינטרנשיונאל". באופן עקרוני היו כל הבניינים בצד הזה בעלי 2 קומות בלבד, עד שבשנת 2002 נבנה מלון "מאריוט" המרשים ובו כבר 9 קומות.
לגבי הצד המזרחי של הכיכר – עד לשנת 1850 צד זה היה מורכב מהקיר החיצוני של העיר העתיקה. אך קיר זה הוסר לטובת נגישות נוחה יותר ומעבר קל דרך הכיכר.
דברים שיש לראות באזור כיכר החירות
כיכר החירות ממוקם במיקום סופר מרכזי, המאפשר גישה נוחה ומהירה לאטרקציות נוספות ברחבי העיר, בעיקר באזור העיר העתיקה. המקומות המומלצים ביותר אשר משתלבים לרוב בקרב התיירים עם ביקור בכיכר החירות הם – "נהר הקורה" (Kura River), "גשר השלום" (Peace Bridge) , "פארק רייק" (Rike park), קתדרלת "סיוני" (Sioni Cathedral) והמוזיאון הלאומי של גאורגיה.
כל האטרקציות הללו ממוקמות מרחק הליכה פחות או יותר מכיכר החירות, שכאמור מהווה נקודת יציאה מצוינת גם לסיורים מודרכים רבים.
כמובן שכן. הכיכר מהווה את אחת האטרקציות הפופולריות ביותר בעיר. שווה בהחלט לעבור ולהתרשם, בעיקר כשהגישה אליה נוחה ביותר והמיקום מרכזי ביותר.
בכיכר בסופו של דבר אין יותר מדי מה לעשות, אלא אם אתם בוחרים להיכנס לאחד מהמבנים ההיסטוריים שבמקום. רוב התיירים מבלים בכיכר בין 15 ל30 דקות.
הכיכר עמוס ומלא אנשים לאורך כל היום, וגם ברוב שעות הלילה. בשל התנועה הרבה, שעות הבוקר המוקדמות עלולות להיות מעט רועשות וסואנות. הזמן המועדף על רוב התיירים הוא שעות הצהריים המוקדמות עד אחר הצהריים.
התשובה היא לא. הסיורים נערכים בחינם על ידי מדריכים. עם זאת, חלק מתרבות התיירות מבוססת על כך שהסיורים הם בחינם אך המדריך מתפרנס למעשה מהטיפים. הבחירה בסופו של דבר היא שלכם.
ברוב המקרים לא. הסיורים מתקיימים לרוב בגאורגית (עבור תיירות הפנים) ובאנגלית. בנוסף תמצאו סיורים גם בצרפתית, איטלקית וגרמנית. לגבי עברית ושפות נוספות, זהו לעיתים עניין של מזל, או של תיאום מראש.