מצודת גוניו Gonio Fortress

מבצר גוניו-אפסרוס (Gonio-Apsaros Fortress) מבצר היסטורי באדג'רה, בעירייה Khelvachauri. זהו גם אתר נופש על רצועת החוף גוניו. 

שמורת המוזיאון הארכיאולוגי-ארכיטקטורי של גוניו ממוקמת במרחק של 12 ק"מ מדרום בטומי לכיוון הגבול עם טורקיה, בחלק הצפוני של צ'אנטי (Chaneti) ההיסטורית, במפגש נהר צ'ורוכי עם הים השחור.

היא נחשבת כאנדרטה ההיסטורית החשובה ביותר של גאורגיה. המצודה נבנתה על ידי הרומאים, במאה הראשונה לספירה. מאוחר יותר שימש המבצר כמעוז על ידי הביזנטים והחל מהמאה ה-16 על ידי העות'מאנים. 

למבצר גוניו הייתה חשיבות אסטרטגית ייחודית: הוא הגן על פתחי העמקים צ'ורוכי ואדג'ריסטסקאלי (Chorokhi and Adjaristskali valleys), וחיבר בין אזורים פנימיים של דרום-מערב גאורגיה לחוף הים השחור. בגלל מיקומו, הפך מבצר גוניו לאחד מעמודי התווך של האימפריה הרומית ולאחר מכן גם עבור הביזנטים והעות'מאניים. 

מבצר גוניו הפך לשמורת מוזיאונים מאז 2010, מתקיימות בו תערוכות מהשנים הראשונות של המאה התשע עשרה ועד שנות ה-80.

הִיסטוֹרִיָה

ההיסטוריה של גוניו-אפסרוס קשורה קשר הדוק למיתוס של ארגונאוטים (במיתולוגיה היוונית, הארגונאטים היו קבוצת גיבורים יוונים שערכו מסע בים, בהנהגת יאסון, להבאת גיזת הזהב מקולכיס, ממלכה קדומה ששכנה בדרום הקווקז לחופי הים השחור – באזור גאורגיה של היום- ליולקוס שבתאסליה – העיר וולוס שביוון של ימינו.)

בחפירות ארכיאולוגיות נחשפו שרידי צריפים רומיים, פריטי זכוכית, מטבעות וכן שרידי מרחצאות מהמחצית השנייה של המאה הראשונה עם מאגרי מים מהתקופה, בתי מערות ופסיפס מרחצאות בשטח נרחב. הפסיפס עשוי בעיקר מאבנים ורודות וכהות לסירוגין. מוצגים סוגים שונים של קישוטים גיאומטריים, בעיקר עיטורים בצורת שחמט ומעוינים. 

Gonio fortress
Gonio fortress

ארכיטקטורה

למבצר גוניו יש צורה מלבנית. אורכו 228 מטר ורוחבו 195 מטר. שטח המבצר הוא 44,460 מ"ר. החומה מבוצרת ב-18 מגדלים.

גוניו הוא מבנה מורכב, בעיקר בעקבות המגדלים שלו. הטירה עברה שחזורים רבים בתולדותיה, הקירות חושפים בבירור כמה וכמה שכבות בנייה. הקדומה שבהם היא שכבת ריבועים גדולה ובעלת פנים מלבניים, והאחרונה – שכבת אבנים מרוצפות בחלק העליון של הקירות. לגבי השכבה העתיקה ביותר של המצודה, היא בנויה עם סלעים ענקיים. ישנם סלעים בעובי מטר אחד בגובה ממוצע של 80 ס"מ ובעובי של 70 ס"מ. החלק התחתון הזה של הקירות הוא העתיק ביותר. גובהו חמישה מטרים, ובפינות שבהן מוקמים המגדלים, שבעה מטרים. עובי הקיר הזה הוא כשלושה וחצי סנטימטרים. הקירות בדרך כלל היו מוגנים היטב. 

אנשים מקומיים מספרים: "אנשים עמדו מקווריאטי ועד גוניה והם נתנו את האבנים זה לזה". בין 2 הערים הללו (קווריאטי וגוניה = גוניו) יש מרחק של כ-2.5 ק״מ –  משמע שהסיפור על העברת האבנים כנראה מדבר על אבנים קטנות, אחרת, יהיה קשה להעביר סלעים גדולים על הקירות התחתונים אפילו עם עגלות תאו. 

ישנה גם שכבה של מבנים מהתקופה הביזנטית (מאות שישית-שביעית). עבודות שיקום מסוימות בוצעו כנראה בתקופת הגנואים בגוניה (מאות שלוש עשרה-ארבע עשרה).

בחומת המצודה עומדים 18 מגדלים. הגדולים שבהם הם ארבעת המגדלים שהוקמו בפינות החומה. ישנן מדרגות אבן בכל מגדל בתוך המצודה ועוד נותרו מנהרות באדמה. הייתה ועודנה דלת מעוטרת בכניסה הראשית לטירה אפילו בתחילת המאה ה-21. פרופסור אנדריי קרסנוב כתב על הדלת הזו ב-1915: "הדלת הייתה מוגנת בתקופה האחרונה, אבל היא נלקחה על ידי ארכיאולוגים זרים והם השאירו רק חורבות פחות מעניינות למבקרים".

שירותים ומחירים

  • סיור: 15 לארי 
  • מדריך שמע: 10 לארי

(שירותי מדריך דוברי גאורגית, רוסית ואנגלית)

איך להגיע למבצר גוניו מבטומי

  • יש לשאול מאיפה יוצא מיניבוס המגיע לגוניו, לערך כל 30 דק׳ – המחיר כ-3 לארי לכיוון.
  • מונית בשירות אישי או קבוצתי (20-25 לארי).

לחזור למשהו ספציפי?

חוויה בגאורגיה מתחילה כאן

error: Content is protected !!

כבר הצטרפת לקבוצת הפייסבוק שלנו?

הצטרפו לקבוצת המטיילים שלנו בפייסבוק ותקבלו המון טיפים, המלצות ומידע חשוב על גיאורגיה!