בטומי בדרך כלל מזוהה עם שלושה דברים: חוף, ביקיני ואלכוהול. אם זו לא (רק) הסצנה שלכם, ואולי בכלל לא – תופתעו לדעת כמה עוד יש לראות ברחבי העיירה המיוחדת הזו.
כך או כך, בואו לא נשכח שבהחלט יש משהו מזין ומחדש בלהיות ליד המים (גם אם זה חוף סלעי שצריך להתמודד איתו).
בתקופת ברית המועצות, בטומי הייתה מקום מפלט קיץ פופולרי, כיום, זהו נמל חשוב. בעיר עדיין יש את אווירת נופש חוף הים ואת המוני הקיץ לתמוך בה, אבל יש צד נוסף לבטומי שהלוואי שיותר מטיילים יקדישו את הזמן לחוות.
בואו נצלול.
הצטרפו לסיור רגלי כדי ללמוד על העבר של בטומי
אחת הדרכים הטובות ביותר לגלות את בטומי מעבר לבילוי וחיי החוף שלה, היא ללמוד קצת על ההיסטוריה של העיר. בשביל נמליץ לכם בחום להצטרף לסיור רגלי.
סיורים רגליים בבטומי משלבים ישן וחדש כדי לתת לכם תמונה של איך העיר התפתחה עם השנים.
זה לא יסולא בפז אם יש מקומי שיאכיל אתכם במעט מידע ויענה על שאלותיכם. תוכלו לרכוש כל כך הרבה ידע ופרספקטיבה על ידי סיור ההליכה של בבטומי,בהחלט אחד הגורמים העיקריים שיגרמו לכם להתאהב בעיר.
מצרפים לכם פה לינק להליכה של 3 שעות – מספקת סקירה טובה של העיר הפנימית והיא זמינה כל השנה, אל פספסו!
צעדו אחורה בזמן בעיר העתיקה של בטומי
העיר העתיקה של בטומי אינה גדולה (ניתן לכסות את כל העיר העתיקה בקצב איטי תוך כשעה) ובהחלט יש כמה פנינים נפלאות שאפשר למצוא.
ליבת העיר העתיקה ממוקמת בקצה המזרחי של העיר, בין הנמל לרחוב גמסחורדיה (Gamsakhurdia Street) המוצל (לשעבר שדרות מרינסקי, שהוקמה ב-1911).
הרחובות המרוצפים העוברים מזרח-מערב עשירים בחזיתות בסגנון ארט נובו , בניינים פינתיים בסגנון ארט דקו ובתים ישנים ומרהיבים עם דלתות עץ מגולפות ומרפסות ברזל מחושל. ארכיטקטורת מורשת משתרעת כל הדרך חזרה לפארק ה-6 במאי, כך שכדאי ללכת גם ברחובות אלו.
רוב המבנים בעיר העתיקה מתוארכים לסוף המאה ה-19, אבל חלקם נראים הרבה יותר ישנים. תוך כדי הליכה, שימו לב ללוחות המידע שחושפים תצלומים בשחור-לבן של איך נראו חלק מהבניינים והרחובות בתחילת המאה.
הנה כמה נקודות עיקריות של העיר העתיקה של בטומי:
- תיאטרון אפולו – Apollo Theatre: בניין ארט נובו זה הוא כנראה החזית הייחודית ביותר של בטומי. יחד עם Mon Plaisir בקוטאיסי , אפולו המקורי נהרס בתקופת ברית המועצות ולאחר מכן נבנה מחדש (הוא עדיין מתפקד כבית קולנוע). ממש ממול, תראו עוד בניין מפורסם של בטומי, בלוק דירות המכונה 'הבית של סטלין'.
- Hotel O. Galogre: הבניין הפינתי המפואר הזה נראה ישן, אבל למעשה הוא הושלם בשנת 2000! איש העסקים המקומי שעומד מאחוריו נפטר לאחרונה ולכן גורלו של המלון עלה באוויר.
- מגורי אינאישווילי Inaishvili Residence: נבנה על ידי סוחר בשנת 1904, זהו דוגמה טיפוסית של מורשת הפנים הגיאורגיות – כמוהו ניתן לראות בכל רחבי שכונות מרכזיות של טביליסי.
- כיכר אירופה: הפיאצה הגדולה ביותר של בטומי מוקפת בשילוב מוזר של סגנונות אדריכליים. מכיוון שרבים מהבניינים החדשים יותר עשויים בסגנון 'בל אפוק' – ‘Belle Époque’, קשה להבדיל בין ישן לחדש. אבל רבות מהחזיתות מסביב לכיכר נמצאות כאן כבר עשרות שנים, בעיקר משרד הדואר הישן.
התבוננו בארכיטקטורה המודרנית הפרועה של בטומי
הבניינים הראוותניים לאורך קו המים של בטומי הם שילוב רדיקלי, יחד עם החזיתות הקלאסיות בעיר העתיקה. הצללית המוזרה של קו הרקיע של בטומי היא אחת הסיבות שהיא זכתה לכינוי 'לאס וגאס של הקווקז'.
במאה ה-19, האדריכלים והנדיבים של בטומי לקחו את רמזיהם מהמערב כשיצקו את עירם לתמונה של אלגנטיות אירופאית. מהר קדימה לעתיד שבו מתכנני ערים נתנו לדמיון שלהם להשתולל, וכל בניין הוא הישג אוטופי מטורף של זכוכית ופלדה.
בניינים אזרחיים מודרניים ודירות רבי קומות נעים בין אמנותיות למוזרות קיצונית. הנה כמה מהמבנים האיקוניים ביותר של בטומי שאתם צריכים לראות כדי להאמין:
- מגדל אלפבית: כנראה היצירה המוזרה ביותר באדריכלות בטומי, מגדל אלפבית הוא אנדרטה לשפה הגיאורגית. דמויות מהאלפבית עוטפות את המבנה דמוי הפיגום, ומגיעות לשיא בכדור מתכתי ענק. מעלית עולה באמצע המגדל ובראשה יש מרפסת תצפית.
- מגדל בטומי: בגובה 35 קומות, זהו הבניין הגבוה ביותר של בטומי. ניתן לזהות אותו מיד בגלל הגלגל הענק הקטן בצבע זהב המוטבע במפלס העליון (כן, באמת!). מגדל בטומי נבנה תחת הנשיא סאקשווילי והיה אמור לשכן את האוניברסיטה הטכנית של בטומי, אך התוכנית מעולם לא הושגה. המגדל נרכש לאחרונה על ידי משקיעים פרטיים שרוצים להפוך אותו למלון.
- מגדל צ'אצ'ה: עוד פרויקט חלומי שמעולם לא הפך למציאות, מגדל צ'אצ'ה היה אמור להיות אחד מאתרי התיירות הגדולים של בטומי. הרעיון היה לחלק בחינם צ'אצ'ה (משקה חריף מקומי) מארבע מזרקות בבסיס המגדל למשך שעה מדי שבוע. מסיבות ברורות, זה אף פעם לא באמת המריא. מגדל צ'אצ'ה יושב כעת רדום בפארק הניסים.
- פיאצה בטומי: כיכר זו נבנתה בדמותה של פיאצה איטלקית. בתי קפה ומסעדות מקיפים פסיפס מרכזי של רצפת שיש, מהגדולים באירופה.
- אולם השירות הציבורי בטומי: בתחילת שנות ה-2010 נבנו אולמות שירות ציבורי (או בתי צדק) בכל הערים הגדולות ברחבי גיאורגיה, כדי לייעל את שירותי הממשלה ולהגביר את השקיפות. כל אחד מהם שונה לחלוטין – 'בניין הפטריות' ‘mushroom building’ של טביליסי הוא כנראה המפורסם ביותר. אולם בבטומי הוא בניין גלילי גבוה שתוכנן על ידי האדריכל האיטלקי מישל דה לוצ'י.
- מקדונלד'ס בטומי: אפילו מקדונלד'ס המקומית היא מפגן של מיומנות ארכיטקטונית! המסעדה ברחוב שריף חימשיאשווילי 9 תוכננה על ידי האדריכל הגיאורגי גיורגי חמלדזה והיא נחשבת מיוחדת בזכות צורתה יוצאת הדופן והשימוש בחלל. היא נראית קצת כמו חללית.