קתדרלת סיוני בטביליסי

גאורגיה זכתה לפרסום רב בקרב התיירים בעיקר בזכות הטבע הנפלא הקיים בה, ההיסטוריה העשירה והמרתקת, המיצגים המרשימים, הכנסיות העתיקות ועוד ועוד. אין כמעט ביקור בגאורגיה ללא ביקור בקתדרלות המרשימות שבה, וללא כל צל של ספק, קתדרלת סיוני היא אחת הדוגמאות המומלצות ביותר לקתדרלה שלא כדאי להחמיץ. כל מה שצריך לדעת לפני ביקור בקתדרלת סיוני בטביליסי. 

המלכה של העיר. העתיקה היא קתדרלת הדורמציון סיוני

קתדרלת סיוני היא ללא ספק הגאווה של העיר העתיקה של טביליסי. היא נקראת לעיתים קרובות גם סיוני של טביליסי, וזאת על מנת להבדיל אותה מקתדרלות אחרות בגאורגיה המכונות גם הן סיוני. עד כדי כך גדולה חשיבותה של הקתדרלה הזו עבור תושבי טביליסי, שכן היא מקור הגאווה הגדול ביותר של העיר העתיקה, ויש יאמרו של העיר כולה. 

הקתדרלה ממוקמת כאמור בעיר העתיקה של טביליסי, על גדותיו של נהר ה"מטקווארי" (Mtkvari River). הקתדרלה נבנתה אי שם במאה השביעית לספירה, על אף שהמראה שלה כיום לא יוכל לרמז על כך. 

במהלך כל השנים הוחרבה הקתדרלה מספר רב של פעמים על ידי אויבים, אך נבנתה בגאון בכל פעם ושוקמה מחדש. במשך שנים הייתה זו הקתדרלה החשובה ביותר בכל גאורגיה, ועד שנת 2004 שימשה גם כמקום מגוריו של הפטריארך. כל זאת היה נכון עד להקמתה של כנסיית השילוש הקדוש, אשר לקחה חלק מן התפקידים מקתדרלת סיוני, אך דבר זה לא פגע ולו במעט במעמדה.

קרב זכור במיוחד ומפורסם בהיסטוריה הגאורגית התרחש בעת פשיטה של אויבים לקתדרלה במאה ה13. הם עינו אז את הלוחמים המקומיים, אשר התנגדו בכל תוקף לאפשר ביזוי הסמלים האייקונים של הקתדרלה, ובהמשך השמידו לחלוטין גם את הצריח של הקתדרלה. גם לאחר קרב זה נבנתה הקתדרלה מחדש, שכן הערך שלה בעיני המקומיים היה ונשאר עצום. 

קתדרלת סיוני (ציון) – Sioni

זהו המרכז החי והפועם של הנצרות הגרוזינית, ומקום מושבו של ראש הזרם המיוחד הזה, הפטריארך שתוארו קתוליקוסי. היום מכהן בתפקיד איליה השני. הכנסיה הראשונה נבנתה במקום בין המאות 6 – 7, אבל מאז חרבה ונבנתה מחדש פעמים כה רבות, עד שקשה להצביע על תיארוך מדוייק של כל אגף ושל כל אולם. אפשר רק להגיד בוודאות שרוב הבנייה היא מן המאות 11 – 12. החצר גדולה ובה מכלול של מבנים השייכים לכנסיה, בהם שני מגדלי פעמונים, האחד מהמאה ה-15 והשני מהמאה ה-19. כמובן שעיקר העניין הוא בכנסיה המפוארת.
ככלל, כל הכנסיות הגרוזיניות הן בעלות אותו מבנה, של צלב (ג'בארי בגיאורגית), בעלות כיפה מרכזית גבוהה מאוד, מעוטרות באיקונין רבים ונברשת גדולה אופיינית התלויה מן הכיפה המרכזית. בכל הכנסיות הגרוזיניות יש איקונוסטזיס (מחיצה מעוטרת המפרידה בין העושים בקודש לבין הקהל), ואין בהן מושבים, הקהל עומד על רגליו. במקומות רבים פזורים כנים מיוחדים המיועדים להדלקת נרות. הנכנסים קונים נרות בדוכן בכניסה, וכל אחד מדליק בפינה אחרת, לקדוש החביב עליו. הנשים עוטות מטפחות והגברים כמובן גלויי ראש. כל הנכנס קד קידות, ומצטלב שלוש פעמים. כשיוצאים מן הכנסיה הולכים לאחור ומצטלבים. מן הכנסיה יוצאים אל כיכר קטנה שהיא גן יפה שבתוכו משכנו של הקתוליקוסי. שלוש כנסיות קטנות מקיפות אותו, והן שרידיה של כנסיה גדולה שהיתה כאן בעבר ונהרסה בידי המונגולים במאה ה-13.

נינו הקדושה
כל כנסיה משתדלת להתהדר במשהו מיוחד לה. בקתדרלה של סיוני מתהדרים באחד הפריטים המקודשים ביותר לגיאורגים: הצלב של נינו הקדושה, הניצב מעל המזבח השמאלי. האגדה מספרת שקנוקנות של גפן נכרכו סביב שערה של נינו הקדושה, ויצרו צורת צלב, וזהו הצלב המוצג כאן. נינו, או נינה (ולמי שממש רוצה: נינט), שהגיאורגים תמיד מוסיפים את התואר קדושה לשמה: נינו צמינדה, היא דמות היסטורית למחצה. כלומר, כל כך הרבה אגדות וסיפורים נקשרו בשמה, עד שקשה להבדיל בין מציאות לדמיון. נינו היתה ילדה בת 14 מחבל קפדוקיה שבאסיה הקטנה, שיום אחד, בראשית המאה ה-14, נגלה לעיניה חיזיון שבו הופיעה לפניה מריה הקדושה וציוותה עליה ללכת לאיבריה (אחד החבלים של גרוזיה) ולהטיף שם להמרה לנצרות. נינו עשתה כמצווה בדבקות רבה, אבל ללא תוצאות של ממש. יום אחד נפלה לידה הזדמנות היסטורית כשהמלכה ננה חלתה ואיש לא יכול היה להעלות לה מזור. נינו נקראה לארמון והתפללה לבריאותה. המלכה החלימה ומייד נטבלה לנצרות. בעקבותיה נטבלו גם המלך ובנו ועד מהרה נערכה הטבלה המונית בנהר אראגבי, שבה נטבלו כל תושבי הבירה של אז – מצחתה.
נינו, שהיא הקדושה הנערצת ביתור בגיאורגיה, קבורה בכפר בודבי שבאזור קאחתי. אבל שמה מתנוסס כמעט בכל מקום בגיאורגיה בכל מיני הקשרים ומיקומים.

כתובת
Sionis Kucha

קתדרלת סיוני כיום

sioni tblisi
sioni tblisi

באופו אירוני למדי, המראה של הקתדרלה היום, זהה כמעט לחלוטין למראה שלה עוד אז במאה ה13. עד כדי כך חשוב לגאורגים לשמר את המונומנט הזה, שכן הוא גאוותה הגדולה של העיר. עם זאת, חדי העין יבחינו במספר שינויים אשר התבצעו במבנה בין המאות ה17 וה19.  באופן כללי, המראה של הקתדרלה הוא דוגמא מייצגת קלאסית של הארכיטקטורה הגאורגית לכנסיות אשר הייתה נהוגה באותן השנים. המבנה כולו נבנה באבנים צהובות, מחביאות מאחוריהן סודות רבים. הקתדרלה כולה קושטה ועוצבה על ידי אומנים רוסים מפורסמים באותה התקופה. שילוב הסגנונות בולט ביותר בקתדרלה עצמה, והופך אותה לאטרקטיבית ביותר למראה, כזו שממש קשה להוריד ממנה את העין. לא בכדי מושכת הקתדרלה מאות אלפי מבקרים מדי שנה. 

מקור גאווה ידוע בקתדרלה, היא העובדה שבתוכה נמצא צלב מקורי אשר היה שייך לקדושה בשם "נינו". נינו הקדושה הייתה זו שהפיצה את הנצרות בגאורגיה במאה הרביעית ועל כן שמה הולך לפניה. על פי הסיפורים, נתנה הקדושה נינו את הצלב המדובר למלך מיריאן. את הצלב היא הכינה בעצמה באמצעות ענפי גפן, כאשר במקום חבלים היא השתמשה בשיער ראשה לקשירת הצלב. הסיפור המופלא הזה, בין אם הוא אמיתי או סתם עוד מיתוס, אחראי בעצמו לחלק גדול מהמבקרים הפוקדים את המקום מדי שנה, שכן הרבה מהם מגיעים רק בכדי לחזות בצלב המדובר. רבים מאמינים שלצלב סגולות הגשמת משאלות, ועל כן מבקרים רבים אכן מבקרים במקום לטובת בקשת משאלה. 

כמובן שחלק מרכזי מן התיירות למקום הינה תיירות דתית. עבור רוב המבקרים המגיעים מישראל, מדובר בעיקר במבנה מרשים ביותר בעל עיטורים מיוחדים ואומנות גבוהה לצד ארכיטקטורה מרתקת. בכל מקרה הביקור במקום מומלץ ביותר. 

חד משמעית כן. העיר העתיקה של טביליסי היא אזור שאסור בשום אופן לפספס, וקתדרלת סיוני היא לחלוטין אתר חובה בעת ביקור בה.

לא. המקום הוא מבנה תפילה לכל דבר ואין צורך לשלם על מנת להיכנס.

השימוש בטלפונים סלולאריים ומצלמות במקום אסור בהחלט. כמו כן יש לשמור על שקט. הכנסת אוכל או שתייה למבנה אסורים בהחלט.

כמו כנסיות רבות ואחרות ברחבי גאורגיה, הנשים מחויבות בכיסוי ראש – צעיף או מטפחת. גברים אינם רשאים להיכנס עם כובע (כיפה איננה בעייתית כמובן). בנוסף המרפקים והגרביים חייבים להיות מכוסים – בלי גופיות או מכנסיים קצרים. 

הביקור בקתדרלה איננו ארוך, ורוב התיירים מבלים במקום כחצי שעה. ההמלצה היא לשלב ביקור בקתדרלה כחלק מביקור בעיר העתיקה של טביליסי.

לחזור למשהו ספציפי?

חוויה בגאורגיה מתחילה כאן
error: Content is protected !!

כבר הצטרפת לקבוצת הפייסבוק שלנו?

הצטרפו לקבוצת המטיילים שלנו בפייסבוק ותקבלו המון טיפים, המלצות ומידע חשוב על גיאורגיה!